kowalikowo.pl

Lifestyle Blog

najzdrowsze warzywa
Lifestyle

Jakie są najzdrowsze warzywa

Warzywa i owoce są uznawane za najbardziej naturalny pokarm dla człowieka. Dlatego pierwsza dieta dziecka, z jaką się ono styka zaraz po mleku to marchewka i jabłko. Najzdrowsze warzywa mamy z własnego ogródka.

Jakie warzywa są najzdrowsze?

Spośród krajowych warzyw, które dobrze znoszą polskie warunki klimatyczne to marchew, burak, dynia, pietruszka, groszek zielony, kalafior, brokuł. Z wymienionych warzyw najlepiej zacząć od podawania dziecku surowej marchwi w postaci rozcieńczonego soku.

Gdy dziecko będzie umiało już utrzymać kręgosłup w pozycji wyprostowanej podczas siedzenia, może dostać już pokarm w postaci miękkich papek. Wówczas marchewka podlega obróbce termicznej.

Ugotowany korzeń marchwi przecieramy i dodajemy do papki nieco wywaru z gotowanej marchwi. Nadajemy w ten sposób pulpie odpowiednią konsystencję, którą malec jest w stanie połknąć bez udławienia się, czy zakrztuszenia.

Jakie są najzdrowsze warzywa w diecie osób starszych?

Okazuje się, że w tej grupie wiekowej również na miejsce pierwsze wysuwa się marchew i jej sok. Tak na dobrą sprawę marchewka towarzyszy nam od niemowlęctwa poprzez wszystkie grupy wiekowe aż do starości.

Warzywo to nie jest polskim pokarmem. Marchew przybyła na ziemie polskie wraz z kandydatką na polski tron. Mowa o późniejszej królowej Bonie. To ona przywiozła nasiona marchwi oraz innych warzyw, by mogła nadal jeść to, czego została nauczona.

W XVI wieku ludność zamieszkująca polskie tereny spożywała głównie mięso i przetwory zbożowe oraz mleko i jego produkty. Jak widać, gdyby nie królowa Bona, długo byśmy nie znali takiego czegoś jak korzeń marchewki.

Jakimi najzdrowszymi warzywami obsiać ogródek?

Na początku artykułu wymieniliśmy kilka warzyw, które warto spożywać na co dzień. Starajmy się więc wyhodować sobie przynajmniej kilka z nich. Bardzo ważne są warzywa zielone (liściaste), które obecnie są najkorzystniejsze dla nas.

Wynika to stąd, iż żyjemy w bardzo zanieczyszczonych miejscach na Ziemi. Musimy więc zadbać nie tylko o wzrok i mocny zgryz (dzięki marchewce) oraz zdrową skórę, włosy i paznokcie.

Teraz potrzebujemy detoksu, by pozbyć się z organizmu jak najwięcej zalegających złogów substancji trujących. Dlatego winniśmy jeść jak najwięcej zielonych warzyw. Pomimo że marchew ma korzeń koloru pomarańczowego, to jej nać jest zielona i jak się okazało, jadalna dla ludzi.

Zatem i tutaj znów marchew jest na pierwszym miejscu. To niesamowite, jak natura potrafi zminimalizować nasz pokarm, by w sytuacjach podbramkowych ratować nas jednym warzywem i w miarę dobrze odżywić swój organizm.

Przeczytaj więcej na rzeczyznatury.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *